YöS Kursu
YÖS Sınavı nedir?
YÖS (Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı) Türkiye’deki üniversitelere girmek isteyen yabancı uyruklu öğrencilerin girmesi gereken bir sınavdır. Yabancı uyruklu öğrenciler bu sınavdan aldıkları geçerli olan puan ile Türkiye'deki üniversitelere başvuru yaparken kullanabilirler.
Bu sınav 2010 yılına kadar ÖSYM tarafından merkezi olarak yapılırken 2010 yılından sonra her üniversite kendi sınavını yaparak YÖS sınavını üniversiteler üstlenmiştir. YÖS sınavında genellikle 80 soru sorulmaktadır
YÖS merkezi bir sınav mı?
YÖK’ün kararı ile belirlenen yabancı uyruklu öğrenci kabul şartlarına göre her üniversite yabancı uyruklu öğrenciler için uyguladıkları sınavdır. Merkezi bir sınav değildir.
Hangi üniversiteler YÖS sınavı yapıyor?
Birçok devlet ve vakıf (özel) üniversiteler bu sınavı kendileri yapmaktadır.
YÖS sınavı ne zaman yapılır?
Öğrenciler üniversitelerin yayınladığı tarihlere göre başvuru yaparak sınava girmektedirler.
YÖS sınavı hangi dilde yapılıyor?
Bu sınavda genel dil bilgisine çok fazla gerek duyulmamaktadır. Fakat soru açıklama kısımları Türkçe olmak üzere (İngilizce, Almanca, Fransızca, Arapça, Rusça, …vb) birçok dilde yapılmaktadır.
YÖS sınavının içeriği nasıldır?
80 soru (matematik, geometri ve IQ konuları) vardır. Genellikle 40-45 matematik ve geometri soruları
– Diğer kalan kısımda ise IQ soruları bulunmaktadır.
Genel Çizelge:
IQ: 40
Matematik: 25
Geometri: 15
Fakat bazı üniversiteler fen, genel kültür, Türkçe gibi derslerden de sorumlu tutmaktadır. Yani hesaplama değişkenlik göstermektedir.
Bazı üniversitelerde 4 yanlış 1 doğruyu götürürken, bazı üniversiteler de götürmemektedir. Önceden üniversiteye göre detaylı bir araştırma yapmak daha sağlıklı olacaktır.
YÖS’ün geçerlilik süresi ne kadardır?
Her üniversite de değişkenlik göstermektedir. Bazı kurumlar sınav sonuçlarını 2 yıl kabul ederken bazıları 1 yıl süreli olarak kabul etmektedir.